Aromateràpia

D’on vé l’aromateràpia?

L’aromaterapia és una branca de la fitoteràpia o la medicina botànica.

Des de fa milers d’anys, les plantes s’han utilitzat tant per les seves propietats aromàtiques i en el camp terapèutic com per les seves aplicacions cosmètiques o culinàries.

El seu ús ritual també és conegut i valorat des de l’antiguitat en diferents civilitzacions, les quals atribuien i encara ho fan, virtuts religioses i espirituals als seus aromes, com per exemple l’ús de l’incens en els temples hindús o tibetans.

Així, des de les antigues escriptures vèdiques, passant per l’antic coneixement de la Xina fins als antics papirs egipcis anteriors a l’any 2.000 a.C, trobem indicis de l’ús de les plantes i les seves propietats aromàtiques, litúrgiques i terapèutiques.

Posteriorment l’alquimista va ser integrat en algunes cultures, sobretot les aràbiques i gregues com la figura oficiaria de les destil·lacions per extreure els olis essencials i aigues aromàtiques pures, així com de fer mescles i crear perfums i altres preparats mitjançant les plantes.

Però el concepte d’aromateràpia no va ser considerat per primera vegada fins l’any 1928, quan el químic francès René-Maurice Grattefossé va descobrir, per accident, els beneficis dermatològics que té l’oli essencial de lavanda. Posteriorment, el concepte d’aromateràpia va anar essent utilitzat per altres quimics i metges com Jean Valnet o Marguerite Maury, els quals també es varen convèncer de les àmplies possibilitats dels olis essencials.

Què és l’aromateràpia?

L’aromaterapia utilitza els olis essencials i vegetals extrets de les plantes (arrels, flors, fulles, tronc, resines, llabors, fruits...) per el benestar i la salut.

Els olis essencials son extractes volàtils i concentrats, que vol dir que ràpidament s’evaporen en l’atmosfera i poden influir sobre nosaltres en tant sols olorar-los.

Els olis essencials actuen tant a través del seu aroma que percebem amb olfacte i incideix en els nostres aspectes més emocionals i psicològics; com a través de les seva gamma de propietats medicinals més tangibles i físiques, reconeixent sobretot el seus beneficis per la pell, per al tractament de ferides, traumatismes, dolors, eccemes, etc.

Recorda que utilitzar productes que provenen directament de la natura ens ajuda en el nostre benestar, però alhora esdevé un benefici indubtable per la salut del nostre planeta i el nostre entorn ambiental.

Agraeix, perque la mare terra et proveeix.

“L’essència floral és un líquid molt diluït que conté l’essència i les vibracions d’una flor. S’utilitza per aportar claredat a la ment conscient i eliminar creències negatives. Les essències florals també influeixen directament sobre nosaltres en l’àmbit subconscient, on prenem decisions sobre les nostres emocions, la salut, l’energia, les capacitats, les relacions i els camins en la vida. Com a resultat, es produeixen canvis físics reals i la curació emocional.”

Ian White.

Com ens pot ajudar l’aromateràpia?

L’olfacte, a diferència dels altres 4 sentits, no conté filtres en el seu conducte que dirigeix els estímuls aromàtics al nostre cervell. De manera que quan percebem una olor, aquesta arriba directament i en essència al cervell, i pot desencadenar en nosaltres tot una sèrie d’emocions i sensacions que no podem controlar.

Podem dir doncs, que el grau d’influència de les olors que percebem és enorme, i sovint ens poden canviar l’estat d’ànim, els pensaments i fins i tot remetre’ns a moments ja viscuts de la nostra vida, permetent-nos accedir a parts del nostre inconscient que no coneixem o que tenim oblidades. Aquest fet atorga a l’aromateràpia el seu gran poder terapèutic.

En aquest sentit, l’aromateràpia ens pot ajudar a reconectar-nos amb parts de nosaltres mateixos de les quals estem desconnectats i donar lloc a un procès terapèutic rescatant els nostres punts dèbils o dolorosos per tal de poder-los reconèixer, acceptar i transformar. Permetent-nos acollir de nou aquestes parts de nosaltres amb un sentiment més positiu i d’unitat amb la nostra essència.

"La malaltia és el resultat d'una dissonància entre l'ànima i la personalitat, i les flors són una resposta a aquesta discordància"

Edward Bach.

+ INFORMACIÓ